Ιδέες - Προτάσεις & Επίκαιρα !!!

Ξεβουλώστε την αποχέτευση του νεροχύτη σας εύκολα και οικολογικά ακολουθώντας τις οδηγίες του σχήματος. Δώστε οριστικό τέλος στις αποφράξεις ...

 

infographic1-apofraxeis4u

 

 

 

 

Η Αθήνα διέθετε δίκτυο αποχέτευσης ήδη από την Αρχαιότητα, κάτι που δείχνει πως όντως ο πολιτισμός συνδέεται στενά με την ύπαρξη αποχέτευσης. Αν μια πόλη δεν έχει αποχέτευση, τότε δεν έχει και πολιτισμό. Η αρχαία Αθήνα διέθετε τέτοιο σύστημα απομάκρυνσης των ακαθαρσιών, ωστόσο αυτό δεν ήταν πλήρως οργανωμένο, ως εκ τούτου σημειώνονταν σοβαρές επιδημίες και ασθένειες, όπως η χολέρα και η πανώλη.

ιστορία αποφράξεων αποχετευτικού αθηνώνΤο τέλος της κλασικής εποχής και η μείωση του κύρους της πόλης δεν βοήθησαν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και μόνο 1.500 χρόνια αργότερα θα υπάρξει πρόοδος, με αντικατάσταση του προηγούμενου, πρόχειρου αποχετευτικού συστήματος με ένα πιο μοντέρνο, όπου τα λύματα κατέληγαν σε σηπτικούς-απορροφητικούς βόθρους. Και όταν κάποια στιγμή η απορροφητική ικανότητα των βόθρων εξαντλείτο, τότε ανοίγονταν άλλοι ή τα λύματα απορρίπτονταν με δοχεία σε χειμάρρους και ρέματα, κάτι που και πάλι δεν αποτελούσε την τέλεια λύση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, με τον πληθυσμό της Αθήνας να φτάνει τους 150.000 κατοίκους, έγινε η πρώτη προσπάθεια να κατασκευαστεί ένα σύστημα για τη συλλογή και τη μεταφορά των λυμάτων και των ομβρίων υδάτων. Κατασκευάστηκε από γαλλική εταιρεία ο παντορροϊκός αγωγός στην οδό Σταδίου, που γνώρισε επέκταση σε όλη την πόλη. Στα τέλη του 19ου αιώνα το μήκος του αποχετευτικού δικτύου έφτασε τα 11,5 χλμ., που ήταν και πάλι ελάχιστο σε σχέση με τον πληθυσμό. Μετά το 1922 μάλιστα, με την έλευση των προσφύγων, η κατάσταση έγινε απελπιστική και τα αποφρακτικά προβλήματα καθημερινό φαινόμενο.
Τα επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκε η κατασκευή αγωγού στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, με τον οποίο τα ακάθαρτα ύδατα κατέληγαν στο Δέλτα του Φαλήρου, ενώ απαγορεύθηκε η κατασκευή απορροφητικών βόθρων και αγωγών ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων στους δρόμους που διέθεταν αποχετευτικό δίκτυο από ιδιώτες.
Λίγο πριν από τον πόλεμο έγιναν κάποια μεγάλα αποχετευτικά έργα με την ταυτόχρονη παρουσία κάποιων επαγγελματιών που άρχισαν να ασχολούνται με τις αποφραξεις στα σημεία όπου διαπιστωνόταν πρόβλημα, επαγγελματιών που προέρχονταν από το εργασιακό πεδίο των υδραυλικών.
Τη δεκαετία του 1950 όμως ξεκίνησε η ραγδαία πολεοδομική ανάπτυξη της Αθήνας. Ο Οργανισμός Αποχέτευσης Πρωτεύουσας που ιδρύθηκε τότε ήρθε να καλύψει την ανάγκη για μεγάλα αποχετευτικά έργα και έβαλε τις βάσεις για την υποδομή του αποχετευτικού συστήματος της Αθήνας εκπονώντας μακροπρόθεσμη μελέτη για τις ανάγκες της πόλης για δίκτυα ακαθάρτων και αντιπλημμυρική προστασία στο μέλλον.
Η περίοδος από το 1980 έως σήμερα ήταν όμως η πιο καθοριστική, αφού δημιουργήθηκε ο ενιαίος φορέας διαχείρισης της ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας, η ΕΥΔΑΠ, που ανέλαβε τις αρμοδιότητες του ΟΑΠ, καθώς και την απορροή των βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σημερινό συνολικό μήκος του αποχετευτικού δικτύου φτάνει τα 8.000 χλμ. Παράλληλα εκσυγχρονίστηκαν και οι ιδιωτικές εταιρείες αποφράξεων, έτσι ώστε σήμερα κάθε γειτονιά να έχει τουλάχιστον μία καλή τέτοια εταιρεία για να απευθυνθεί σε περίπτωση αποφρακτικού προβλήματος.
Ο επαγγελματισμός και η πολύχρονη πια παρουσία των εταιρειών αποφράξεων είναι τα εχέγγυα εκείνα που τους προσδίδουν κύρος και τις καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο του πελάτη στην προσπάθειά του να έχει μια καλή καθημερινότητα όσον αφορά την υγιεινή του.